top of page

Shari'a and Muslim Minorities

The wasati and salafi approaches to fiqh al-aqalliyyat al-Muslima (Oxford University Press, 2015)

Based on a study of thousands of religious decisions (fatwas) and juristic treatises, the book examines the ideologies and methodologies of two contesting approaches to the religious law of Muslim minorities (fiqh al-aqalliyyāt al-Muslima): the pragmatic and integration-minded wasaṭī, and the rigid and segregating salafī. Examining a range of debated issues—from whether it is permissible to serve in non-Muslim militaries to whether Muslims should congratulate Christian colleagues on Christmas to whether French female pupils may take off their headscarves—the book offers the most systematic study to date on a diverse and dynamic field of jurisprudence that concerns millions and is at the core of the most politically charged polemics of our time. Among its innovative contributions, it demonstrates how the notion that Muslims should convert Christians to Islam has come to legitimize Muslim permanent residence in the West and to justify facilitating pragmatic decisions that allow greater integration into Muslim societies.

9780191074448.jpg
9781138286047.jpg

Scientific and Political Freedom in Islam

A Critical Reading of the Modernist-Apologetic School (Routledge, 2017)

The modernist-apologetic approach to the relation between revelation and science and politics has been a central part of Arab discourses on the future of Muslim societies for over a century. This approach introduced historical and theological narratives and interpretative mechanisms that contextualize reason and freedom in Islamic terms to argue that, unlike with Christianity, it is possible for Muslim societies to be technologically and politically advanced without forfeiting revelation as an all-encompassing, legally-binding guide.

Islamism and the West

From "Cultural Attack" to "Missionary Migrant" (Routledge, 2014)

Offering a unique analysis of Islamist ideology, Islamism and the West attempts to explain how- and why-mainstream Islamist leaders have, for the past century, developed and canonized theories which depict theWest as engaged in a sophisticated conspiracy to undermine Muslim identity by cultural means, while morallycollapsing and yearning for the spiritual salvation brought by Muslim migrants.

9780367868673.jpg
9781784992972.jpg

Zionism in Arab Discourses

With Ofir Winter (Project Muse, 2017)

Zionism in Arab discourses presents a ground-breaking study of the Arab-Israeli conflict. Through analyses of hundreds of texts written by Arab Islamists and liberals from the late-nineteenth century to the 'Arab Spring', the book demonstrates that the Zionist enterprise has played a dual function of an enemy and a mentor. Islamists and liberals alike discovered, respectively, in Zionism and in Israeli society qualities they sought to implement in their sown homelands. Focusing on Palestinian, Egyptian, Syrian and Jordanian political discourses, this study uncovers fascinating and unexpected Arab points of views on different aspects of Zionism; from the first Zionist Congress to the First Lebanon War; from gardening in the early years of Tel Aviv to women's service in the Israeli Defence Forces; from the role of religion in the creation of the state to the role of democracy in its preservation. This study presents the debates between and within contesting Arab ideological trends on a conflict that has shaped, and is certain to continue and shape, one of the most complicated regions in the world.

The New Imagined Community

Global Media and the Construction of National and Muslim Identities of Migrants (Sussex Academic Press, 2009)

This book examines how advanced media technologies - satellite technology and the internet - have transformed immigrants' relations with their departure and arrival societies. Part I of the book - titled "Imagining Nation States from Afar" - extends Benedict Anderson's model of the nation as an imagined community. The discussion focuses on how immigrants are enabled to imagine their native national communities from afar, almost as if they never left their homelands. As a result, new typologies of migrants are created, such as the passive trans-national. A comprehensive analytic framework for the role of advanced media technologies in fostering relations between immigrants and their national communities of origin is presented

51BG8f5XLDL._SX328_BO1,204,203,200_.jpg
Books2: Recognitions
31-5220_a3(2).jpg

שקיעת המערב, עליית האיסלאם?

עיונים בהגות על עתיד הציוויליזציות (הקיבוץ המאוחד, 2010)

הקובץ שקיעת המערב, עליית האיסלאם?, פרי עבודתם של חוקרים מארבע אוניברסיטאות ישראליות, מציג פנים שונים להתפתחותן של תחזיות השקיעה בהגות מוסלמית-ערבית, ובוחן את הזיקות בינן לבין תחזיות שקיעה שעלו בהגות מערבית. נקודות מבט אלו מאירות על התגבשותו של המערב כישות דיכוטומית לאידיאות של האסלאם בתפיסותיהם של יחידים ושל תנועות. הן מלמדות על דרכי התמודדותם של אינטלקטואלים ושל פוסקי הלכה עם המשבר המתמשך הפוקד את החברות שלהם. העיון בתחזיות השקיעה המוסלמיות-ערביות מספק גם תובנות מקוריות על אורח החיים המערבי – לעתים מרירות ומופרכות, לעתים מאתגרות ומעוררות מחשבה. 
הקובץ שקיעת המערב, עליית האיסלאם? נפתח במפח הנפש מן המערב לאחר מלחמת העולם הראשונה ומסתיים בתגובות לעלייתו של ברק אובמה. זוהי אפוא הזמנה לעיון בפולמוס המתמשך על עתיד האסלאם, עתיד המערב ועתיד היחסים ביניהם – הזמנה המהווה השתקפות נוספת באולם המראות המתעתע המעצב את אזורנו.

אויבי, מורי

הציונות וישראל במשנתם של אסלאמיסטים וליברלים ערבים  (עם אופיר וינטר, הקיבוץ המאוחד, 2013)

אויבי, מורי מציע תזה השוואתית חדשנית על גישות אסלאמיסטיות וליברליות ערביות כלפי התנועה הציונית, ישראל ותהליכי השלום והנורמליזציה. הספר משלב בין סקירות היסטוריות פנורמיות ודיונים אנליטיים ומדגים את התפקיד הכפול שמילאה מדינת היהודים בהגות של זרמים אידיאולוגיים מתחרים ועוינים בחברות הערביות. מצד אחד, התעצבה ישראל כאויב שתוצאות המאבקים נגדו ממחישות את הצורך במהפכה: על פי האסלאמיסטים, מהפכה שתהפוך את האסלאם למסגרת חיים כוללת; על פי הליברלים, מהפכה שתשכין דמוקרטיה וחירויות פרט. מצד אחר תוארו היבטים של התנועה הציונית ושל ישראל כמקור-לחיקוי, ואסלאמיסטים וליברלים כאחד זיהו בהם, בהתאמה לתפיסות עולמם, את התכונות ואת הערכים שהם מבקשים להנחיל בחברות הערביות. התפקיד הכפול שמילא המפעל הציוני בהגותם של שני הזרמים האידיאולוגיים קשור באופן הדוק לגישותיהם המורכבות והסינתזיות למערב בכלל, וכן לצרכים פוליטיים פרגמטיים שישראל מילאה בהם תפקיד משני.

31-5711_3(2).jpg
MilhamotHademokratiya.jpg

מלחמות הדמוקרטיה

המערב והערבים בנפילת הקומוניזם ועד המלחמה בעיראק (אוניברסיטת תל אביב, 2008)

עניינו של הספר בעימות הרעיוני והפוליטי באשר להתאמתה של הדמוקרטיה הליברלית לחברות הערביות. הספר דן בהתפתחותו של הפולמוס מראשיתה של המאה ה-20 תוך התמקדות בשנים שלאחר נפילת הגוש הסובייטי – תקופה שבה עלה מחדש ובמלוא העוצמה הרעיון שלפיו האנושות כולה עתידה לקבל על עצמה את הדמוקרטיה הליברלית. באמצעות ניתוח של הגות מערבית והגות ערבית מתאר הספר כיצד הפכה השקפה, הדוחה את הדמוקרטיה הליברלית והרואה בארצות-הברית מעצמה שוקעת, להשקפה ההגמונית בחברות ערביות; את תרומתה הן להישרדותם של משטרים ערביים והן לעלייתה של אל-קאעדה; ולבסוף את התגלגלותו של הפולמוס הרעיוני לעימות צבאי, המעצב את פניו של המזרח התיכון בימינו.

שחר של יום ישן

המהפכה המדומה במזרח התיכון (כתר, 2003)

השנים האחרונות היו מבלבלות לכל ישראלי שעוקב אחרי ההתפתחויות במזרח התיכון. דור של מנהיגים צעירים שהתחנכו במערב עלה לשלטון ועורר ציפיות גדולות. רפורמות דמוקרטיות נראו כמחוללות תפנית. חדירת הטלוויזיה הלוויינית ורשת האינטרנט איימה לזעזע ממסדים מאובנים. לרגע נראה היה כי שחר של יום חדש עולה באזור. אבל התקוות נכזבו. בפתחו של האלף השלישי העולם הערבי הוא בעיני המערב תעלומה שרק מתחדדת עם הפלתו של סדאם חוסיין. המשטרים הלא - נבחרים אינם קורסים בהפיכות מבית. השליטים הצעירים הולכים בדרכי אבותיהם. הטלוויזיה הלוויינית ורשת האינטרנט לא הופכות את העולם הערבי לחופשי יותר. שחר של יום ישן הוא ניסיון להסביר כמה מן התהליכים המעצבים את האזור שאנו חיים בו. זהו תיאור של שנות חניכותם ועלייתם לשלטון של מלך ירדן, עבדאללה השני, ונשיא סוריה, בשאר אל - אסד והאופן שבו מתמודד העולם הערבי עם אתבי הדמוקרטיה הלים - לית ועם הטכנולוגיות ואמצעי התקשורת החדשים. שחר של יום ישן משלב תחקיר עיתונאי מקיף עם ניתוח תיאורטי ייחודי. הוא מציע לקורא מסע חוצה תרבויות וארצות, שבו משתלבים לא פעם סיפורים אנושיים בתהליכים היסטוריים. שחר של יום ישן נועד למי שמבקשים להכיר טוב יותר את האנשים שמחזיקים בידיהם את המפתח לסיומו של הסכסוך הישראלי - ערבי. זהו סיפור על מאבק בין זהויות ומסורות שגם אם נראה רחוק מאתנו, תהיה לו השפעה גדולה על עתידנו.

41286_edited_edited.jpg
Books2: Recognitions
bottom of page